‘KOBİ’ler için kaçırılmayacak fırsat’

ERKONSİAD Başkanı Avukat Ali Süzgün, üretim ve ihracatta teknoloji seviyesi yüksek, katma değerli ürünlerin ve KOBİ’lerin payının arttırılması ile ilgili yapılan destek çağrısının kaçırılmayacak bir fırsat olduğunu ifade etti

Ereğli Konya Sanayici, İşadamları ve Bürokratları Derneği (ERKONSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Süzgün, yeni yapılan destek çağrıları ile alakalı açıklamalarda bulundu. KOBİ’ler için kaçırılmayacak fırsatların sunulduğunu aktaran Başkan Ali Süzgün, “KOSGEB, KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında “üretim ve ihracatta teknoloji seviyesi yüksek, katma değerli ürünlerin ve KOBİ’lerin payının arttırılması” başlığıyla bir proje teklif çağrısı yapmıştır. Çağrının hedefi; “ülkemizin ulusal ve uluslararası hedefleri doğrultusunda, küçük ve orta ölçekli işletmelerin, ekonomideki paylarının ve etkinliklerinin arttırılması, KOBİ’lerin rekabet güçlerinin ve sağladıkları katma değerin yükseltilmesi amacıyla hazırlayacakları projelerin desteklenmesidir. Bu hedefler doğrultusunda Konyamız’da bulunan firmalarımız;projelerinin yürütülmesi için gerekli finansal kaynağı desteklemek için, Devlet destekli bir proje yapmak suretiyle hem kendilerine hem de şehrimize prestij kazandırmak için, Diğer iç ve dış mali kaynaklara ulaşabilmek için, Araştırma kurumları ile işbirliği oluşturmak için, Proje yönetimlerini kurumsallaştırmak için, Projelerinin niteliklerini doğrulamak için mutlaka başvurmalıdırlar” dedi.

RAKAMLAR SON DERECE UMUT VERİCİ
Destek rakamları hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Süzgün, şunları söyledi: “Yapılan proje çağrısı yerel olmayıp ulusal ölçekte değerlendirileceğinden dolayı destek üst limitleri bilinen KOSGEB desteklerinden daha fazladır (Geri Ödemesiz Destek – En fazla 300.000 TL, Geri Ödemeli Destek – En fazla 700.000 TL). Konyamız’da çok fazla sayıda KOBİ bulunmakta ve bu firmalarımız ülkemiz ekonomisine ciddi anlamda getiri sağlamaktadır. Ülkemiz kaynaklarının Konyamızda bulunan firmalarımız tarafından çok uygun bir şekilde değerlendirileceğine inancımız tamdır.

Ülkelerin gelişmişlik ölçüsü ise teknolojide göstermiş oldukları başarılarla doğrudan orantılıdır. Dolayısıyla bu amaca hizmet edecek yüksek nitelikli projelerin firmalarımızın kendi özkaynaklarının yanı sıra devletin de desteğiyle daha üst noktalara çıkarılabileceği bir gerçektir. Konya geçmişten bugüne devlet kaynaklarını en iyi ve titiz bir şekilde değerlendirmiş, hatta devletin parasında bütün vatandaşların hakları olduğu düsturuyla devletten teşvik almak yerine kendi özkaynaklarını kullanmayı daha çok tercih etmiş bir şehirdir. Fakat firmalarımızın kendi özkaynakları ile gerçekleştirebilecekleri projelerin boyutları ve nitelikleri sınırlıdır.

Global ekonominin hüküm sürdüğü günümüzde artık KOBİ’lerin kendi özkaynaklarının yanı sıra projelerini büyütebilecekleri destek ve teşviklere olan ihtiyaçları iyice artmıştır. Dolayısıyla kamu ve sivil toplum kuruluşlarımız bu tür destek çağrılarına Konyamız’dan müracaatların fazla olması için kendi faaliyet alanları içerisinde elinden geleni yapmalı ve KOBİ’lerimizi haberdar edecek ve konuyu son müracaat gününe kadar gündemde sıcak tutacak çalışmaları yapmalıdırlar. 20 Ekim 2017 günü saat 23.59’da başvuruya kapatılacak olan çağrıya işletmelerimizin bir daha dikkatini çekmek istiyorum. Proje destek oranı; Yatırım Teşvik Uygulamalarında 2. bölge olan Konyamız ve 1. bölge (Ankara, İstanbul vs) için yüzde 60 olup diğer bölgeler için %80 dir.

Bu vesile ile bu tür proje destek oranlarının diğer KOSGEB ve TÜBİTAK projelerinde olduğu gibi en az %75 olması konusunda işletmelerimizin beklentilerini de dilek getirmek isterim. Daha fazlasını hak eden Konyamız’ın ülkemiz ölçeğinde bu ve benzeri devlet desteklerinden maksimum ölçüde yararlanmalarını sağlamak için ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarımızın o çok değerli gayret ve desteklerine şimdiden teşekkür ediyoruz.”